Illustrasjonsbilde-Publikasjoner brynje-element

Publikasjoner

Utgivelser og publikasjoner

Landnåm fra nord / Alf Ragnar Nielsen

Island ble også befolket nordfra Hålogalendinger og namdalinger satte dype spor på Island. "Landnåm fra nord – Utvandringa framdet nordlige Norge til Island i vikingtid” er utgitt på forlaget Orkana Akademisk. Boka er et samarbeidsprosjekt mellom universitetet i Nordland og Lofotr Viking Museum Island ble bosatt første gang på slutten av 800-tallet, og de fleste som reiste over var nordmenn. Nesten alle historikere som har skrevet om dette tidligere, har regnet Vestlandet som arnestedet for utvandringa. Men studerer en de eldste islandske kildene nøyere, viser det seg at svært mange også kom fra det nordlige Norge. Olaf Tvennumbruni og Åshild fra Vestvågøy var så langt fra alene. Vi kjenner faktisk til over 30 andre landnåmsfamilier, fra Andøy i nord til Namdalen i sør.

I boka presenteres og drøftes utvandringa og landnåmet: Hvem var de nordnorske landnåmspersonene, hvorfor reiste de og hvor reiste de ut fra? Hvor på Island slo de seg ned, og hvilke forhold kom de til? Boka som utgis på forlaget Orkana Akademisk, er rikt illustrert med bilder fra Island.

Forfatteren Alf Ragnar Nielssen er opprinnelig fra Lofoten. Han er professor i historie ved Universitetet i Nordland og professor II ved Lofotr Vikingmuseum. Alf Ragnar Nielssen har tidligere gitt ut flere bøker og artikler, bl.a. om fiskeri og Lofotens historie. Boka kan kjøpes i museumsbutikken.

Publikasjonsrekke "Lofotr"

"Lofotr" er vår nettbaserte publikasjonsrekke. Her finner du rapporter og artikler fra prosjekter tilknyttet museet. Nedenfor finner du de nyeste utgavene av vår publikasjonsrekke. Kontakt museet om du ønsker å få tilsendt eldre rapporter på epost.

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: vikingmuseet@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no