På rundreise? Tips til andre reiseopplevelser

6

Er du på rundreise i regionen eller på jakt etter flere opplevelser nær der du bor? Vi har noen tips til fine museum for store og små. 

Skrei på deg! - og andre opplevelser 

Lofotr Vikingmuseum ligger midt i Lofoten, omgitt av storslått natur. I dette fantastiske øyriket har det bodd folk i tusenvis av år. Hva har de livnært seg av? Hvordan har de bodd? Hva betyr det å "ro fiske"?  Stikker du innom Norsk Fiskeværsmuseum på Å i Lofoten og/eller Lofotmuseet i Kabelvåg så kan du finne svaret. På Lofotmuseet kan du forresten få gå inn i Lofotens eldste, intakte rorbu, "Skrovabua". Og, du kan se hvordan de rike hadde det, i væreiergården. 

Norsk Fiskeværsmuseum på Å i Lofoten. Gammelbutikken, kafe, naust, trandamperi m.m.
Kjenn "lukten av penger" i trandamperiet på fiskeværsmuseet.
Lofotmuseet i Kabelvåg i Lofoten.
En av rorbuene på Lofotmuseet.

Har du lyst til å se en ekte Lofot-torsk? Uten å måtte fiske den selv? På Lofotakvariet kan du se både torsk og skrei, hyse og sei, krabber og kryp. Det bor også noen søte seler i utedammen, og disse får mat til bestemte klokkeslett. Det samme gjør otrene Gunn og Ottar, akvariets storsjarmører. (15. juli: Sel- og otermating til fast tidspunkt utgår pga smittevern)

Lofotfisket har påvirket oss alle, gjennom alle tider. Det kan du blant annet se på Galleri Espolin, som huser en høvding i nordnorsk kunst. En fin liten gavebutikk finner du også der, og barna kan forsøke å lage sine egne kunstverk.

Bli med på selmating på Lofotakvariet.
Galleri Espolin har omvisning i sommer man-fre kl. 1100.
Sommerprogram 2020.

I Svolvær ligger en skatt av et museum. Lofoten Krigsminnemuseum er virkelig verdt et besøk. Her er en stor, stor samling av uniformer og mindre gjenstander fra 2. verdenskrig, sammen med julekuler og tegninger som Hitler skal ha laget. Historier om makt og kamp, Lofotraidet, soldater i gatene, sabotasje og annet får du fortalt på Lofoten Krigsminnemuseum (Svolvær sentrum).

Man blir sulten av å farte rundt og lære seg om forfedre og nåtid. Ved veiens ende, Å, bakes det om sommeren kanelsnurrer, brød og andre bakevarer i en gammel, gammel steinovn. Du kan også bli kjent i fiskeværsmiljøet, med brygger og trandamperi, rorbu og husmannsstue og mye mer. Ta deg en bolle i kafeen på Å og nyt ferden rundt i Lofoten.

Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær, Lofoten.
Smak på kanelsnurrer bakt i stenovn fra bakeriet på fiskeværsmuseet.

Husker du når mobiltelefonen var så stor at den måtte ligge i en ryggsekk? Vet du hvorfor Nord-Europas første telegraf var i Lofoten? Stikk innom Sørvågen Radio og telemuseum og hør om kommunikasjonshistorie i det lille, artige og viktige museet.

Går ferden videre fra Lofoten til Vesterålen eller Narvik-regionen? Vi har fine museer å anbefale også der. Vi begynner faktisk i Ballangen, 1 times tid sør for Narvik og like ved en stor, fin campingplass. Her kan du bli med på sykkeltur med guide, for å høre mer om bergverksindustrien i regionen. Bergverk har alltid vært viktig næringsvei og du kan få besøkt både museum men også gruver og andre kulturminner knyttet til denne industrien.

Sørvågen radio og telemuseum i Vest-Lofoten.
Ballangen museum i Narvik-regionen.
Lær om malmjernbanen, rallaren og byhistorie på Narvik museum.

Fra Narvik blir det skipet ut enorme mengder jernmalm. Malmen kommer med tog til byen og lastes om til skip. Lær om dette og mye mer ved Narvik Museum (300 meter utenfor bysentrum, fint å spasere, lett å parkere).

I vakre Vesterålen er det så mye fint å se! Vi begynner på Andenes: Der kan du bli med opp i det høøøøye fyret og se utover hele Andenes - ytterst mot storhavet. Andøymuseet huser også ei fin utstilling om en fangstmann. I Bø blir du kjent med dikterdronningen Regine Normann - museet ligger like ved Skulturlandskap Nordlands "Mannen fra Havet". På Sortland er det utstillinger du ikke vil gå glipp av, i Sortland Museum, både for barn og voksne. Jennestad Handelssted byr deg på ei reise inn i "gamle dager", med sitt intakte handelssted og veldig flotte, gammeldagse butikk.

Andøymuseet på Andenes i Vesterålen.
Fra Seabed-utstillingen på Sortland museum.
Bø museum i Vesterålen.
Jennestad handelssted i Vesterålen.

Ikke i år, men til neste år...

På Stokmarknes er det ikke åpent museum i år, men du skal bare glede deg til neste år! Og du kan ikke unngå å se det når du kjører forbi: en splitter, spiller-ny utgave av Hurtigrutemuseet åpner. Bygget er spektakulært, historien likeså.

Skaftnes gård og Fygle museum på Vestvågøy, samt museene i Korsnes og Kjøpsvik i Tysfjord i Ofoten er ikke åpne i 2020. 

På Melbu ligger også to museer (Neptun sildoljefabrikk og Melbo hovedgård), som pga. COVID-19 ikke er åpne i sommer. Vi håper likevel at du har funnet mange inspirerende tips i denne artikkelen - vi ønsker deg velkommen til en opplevelsesrik sommer i Lofoten, Vesterålen og Narvik-regionen!!  

Lofotr Vikingmuseum er en del av Museum Nord.
Bædi & Børdi - Barnas reiseguider i Norge
Sommer 2020 - aktiviteter og tilbud

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://lofotr.no/

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: booking@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no