Festivalens vertskapslag: Lofoten Vikinglag

Arkivfoto: Lofoten Vikinglag Lofoten Vikinglag - et aktivt lag med voksne og barn

​Landsdelens største vikinglag er vertskapslag under festivalen. 

Lofoten Vikinglag som vertskapslag for festivalen

Vikinglaget er med sine nesten 70 medlemmer det største i Nord-Norge. Folk får muligheten til å gjøre et dypdykk i historien og ta til seg kunnskap fra den mytomspunne vikingtiden. "Vi er et lag med historieinteresserte medlemmer som engasjerer oss for å ivareta og lære om den historiske kulturarven fra vikongtiden", sier høvding i Lofoten Vikinglag, Cathrine Waage-Risjord. 

Vikingene er mest kjent for å være jordomseilende pirater og krigere men de fleste på denne tiden var hardtarbeidende bønder. Noe av det viktigste fra vikingtiden er hvordan de utnyttet naturen til fulle, og kunnskapen de hadde om vekster, urter og planter som ble brukt både som medisin og farging av ull og lin. "Vi engasjerer oss i å lære av vikingene og da må vi til en en viss grad leve som dem. Da tenker jeg på hvilke råvarer de hadde tilgang på, hvordan de tilberedte og konsumerte det", forteller Waage-Risjord. 


Avbrekk fra hverdagen
Flere fasineres av vikingtiden og det er fortsatt mye å lære om denne tidsepoken. For å bli med i et vikinglag er det ikke noen krav men man bør være litt interessert i historie. "Alle som ønsker en pause fra en travel hverdag og er historieinteresserte har et godt utgangspunkt for å melde seg inn i et vikinglag. Man trenger absolutt ikke være verken arkeolog eller historiker for å bli medlem" sier hun med et smil. I Lofoten Vikinglag er det folk med i aldersspennet 0 - 71 år. Her lærer alla av hverandre underveis og tilegner seg kunnskap over tid. Som eneste i landet har de et eget barnelag; Vikingspiren. 

"De yngste opplever en kultur som er stikk motsatt av dagens ellers travle samfunn. Alle blir ivaretatt av alle, og man har tid til å se dem for hva de er. For her eksisterer ikke klokker, mobiler eller tidsplaner", forklarer høvdingen. På mange måter har vikinglaget blitt medlemmenes fristed fra den digitale verden. "Vi lager alt selv slik vikingene gjorde, nyter lukten av bål og spiser ren mat i meget godt lag" sier Waage-Risjord fornøyd, og påpeker at de har blitt en godt sammensveiset gjeng. "Personlig er det beste med vikinglivet at hele familien har en felles hobby som vi kan dyrke. Vi gjør så mye sammen og jeg kan definitivt si at jeg har fått venner for livet i vikinglaget, avslutter hun. 

Under Lofotr Vikingfestival kan publikum se Lofoten Vikinglag under de daglige Håløyglekene. Laget har en stor leir rett ved smia hvor alle kan komme innom og hilse på. De kommer til å demonstrere ulike håndverk hver dag, som perlelaging av glass, plantefarging, nålebinding, brikkeveving, smykkelaging og draktsøm. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Tegnekonkurranse 2019
Kveldsprogram: Storynight i skogen (torsdag 8. aug...

Lignende Artikler

TEL: +47 76 15 40 00

EMAIL: vikingmuseet@lofotr.no

WEB: www.lofotr.no